| به نقل از همشهری، کم کم به شب یلدا نزدیک می شویم و روز هفدهم تقویم یلدایی مان با یک غذای اصیل و باشکوه از دل شیراز روشن می شود؛ شکرپلوی شیرازی با خورشت قیمه مجلسی. پلویی طلایی، معطر و شیرین که سال هاست در سفره های زمستانی و جشن های شیراز جای خودش را دارد و در شب یلدا نمادی از فراوانی و شیرینی سال پیش رو بوده است. شکرپلوی شیرازی یکی از خوش عطرترین و اصیل ترین غذاهای شهر شعر و بهار نارنج است. قدیمی ها این پلو را در مهمانی های بزرگ و مخصوصاً شب یلدا می پختند تا شیرینی اش برکت و فراوانی سال آینده را به خانه بیاورد. بیایید قدم به قدم با حوصله آماده اش کنیم. مواد لازم • برنج: 8 لیوان (2 کیلو) • شکر: 6 پیمانه (حدود 1400 گرم) • خلال بادام: 2 پیمانه • خلال پسته: 1 پیمانه • خلال پرتقال: 1 پیمانه • گلاب: به میزان لازم • زعفران: 2 گرم • روغن: 1 پیمانه • کره: حدود 50 70 گرم برای تفت خلال ها طرز تهیه 1. درست کردن شربت شکر در یک قابلمه متوسط، شکر، یک پیمانه آب و نصف پیمانه روغن را بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. مرتب هم بزنید تا شکر کامل حل شود. نکته مهم: قبل از اینکه آب بجوشد، زعفران دم کرده را اضافه کنید تا عطر و رنگش زنده بماند و نسوزد. قابلمه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید. 2. آماده سازی برنج در قابلمه ای دیگر آب را به جوش بیاورید. کمی نمک و مقدار خیلی کمی روغن اضافه کنید (چون پلو شیرین است). برنج خیسانده شده را داخل آب بریزید و اجازه دهید کمی زنده تر از حالت معمول بپزد، چون قرار است در شربت هم ادامه پخت داشته باشد. وقتی برنج را آبکش کردید، شربت شکر را به آن اضافه کنید و خیلی آرام مخلوط کنید تا دانه ها نشکند و هیچ دانه سفید برنج باقی نماند. 3. دم کردن شکرپلو کف قابلمه ای که برای دم کردن آماده کرده اید کمی روغن بریزید. با کفگیر سوراخ دار برنج را آرام داخل قابلمه بریزید تا شربت اضافی ته نشین نشود و ته دیگ نسوزد. بعد از اینکه برنج را ریختید، شیره ای که ته ظرف مانده را در سه مرحله و هر بار مقدار کمی روی برنج در حال دم کشیدن بریزید. این کار باعث می شود پلو: • شیرینی یکنواخت پیدا کند؛ • ته نگیرد؛ • ته دیگ قشنگ و طلایی شود؛ شعله پخش کن بگذارید و اجازه دهید کاملاً دم بکشد. شکرپلوی شیرازی؛ عطرِ طلایی زعفران در شب یلدا شکرپلوی شیرازی؛ عطرِ طلایی زعفران در شب یلدا 4. آماده سازی تزیین روی پلو در یک ماهیتابه کمی کره بریزید. خلال بادام، پسته و خلال پرتقال را کمی تفتت دهید. یک قاشق گلاب اضافه کنید تا عطرشان پخش شود. 5. سرو نهایی برنج دم کشیده را در دیس بکشید. روی آن را با مخلوط خلال های طلایی و معطر تزیین کنید. این پلو معمولاً با خورشت قیمه مجلسی سرو می شود؛ پس اگر قصد دارید کاملش کنید، اول قیمه را بار بگذارید و بعد سراغ دم کردن برینج بروید. چرا شکرپلو برای شب یلدا؟ در فرهنگ قدیم شیراز، شکرپلو نماد: • شیرینی روزهای آینده • فراوانی رزق و روزی • گرمای جمع خانواده در بلندترین شب سال بود و درست کردنش در شب یلدا نشانه خوش یمنی به حساب می آمد. عطر زعفران و گلاب و شیرینی ملایمش همیشه سفره یلدایی را خاص تر می کرده. منبع: همشهری |