آخرین خبرها
  ملاقات با رضا امیرخانی ممنوع شد
  این بازی پرچالش است/ اولویت ما شادی هواداران است
  ساعت بازی تراکتور - استقلال خوزستان تغییر کرد
  کشف شگفت‌انگیز: هزارپای ماقبل تاریخ هم‌اندازه ماشین + عکس
  آخرین قیمت محصولات کرمان موتور | همه مدل‌ها گران شد!
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 46460صفحه نخست » اخبار مهمچهارشنبه، 12 آذر 1404 - 18:18

طرز تهیه دلمه سنندجی؛ غذای سنتی شب یلدا


غذایی که وقتی شروع به خوردنش می کنید بوی سبزی های تازه بالا می زنه و انگار آدمو به حیاط یک خونه قدیمی می بره که توش پر از درختان مو هست.

به نقل از همشهری آنلاین، نوبتی هم که باشه نوبت یکی از غذاهای خوش عطر و خوش طعم سنندجه یعنی دلمه. غذایی که وقتی شروع به خوردنش می کنید بوی سبزی های تازه بالا می زنه و انگار آدمو به حیاط یک خونه قدیمی می بره که توش پر از درختان مو هست.

دلمه غذایی هست که معمولا بیشتر در تابستان و با برگ تازه درختان مو درست می کنند اما از قدیم تو تابستون برگ های مو رو تبدیل به شور می کردند تا در زمستان بتونند از اون برای پخت دلمه استفاده کنند واسه همین تو شب های یلدا به عنوان یکی از پیش غذاهای خوشمزه سر سفره می گذاشتن و الان بخشی از دیزاین سفره های یلدایی شده. نسخه ای که اینجا بهتون یاد می دیم همون مدل خونگی یک آشپز کردی ست؛ پرملات و خوش عطر.

اگر یلدا امسال دنبال یک طعم متفاوت باشی، این دلمه از آن انتخاب هاییه که بی صدا و آرام میاد، اما سر میز همه را ساکت می کنه.

مواد اولیه (برای 4 5 نفر) برگ مو کنسروی یا فریزر شده: حدود 30 عدد برنج: 1 پیمانه گوشت چرخ کرده: 350 گرم لپه: نیم پیمانه سبزی دلمه (جعفری، گشنیز، تره، نعناع): 2 پیمانه ریزشده پیاز: 1 عدد بزرگ رب گوجه: 2 قاشق رب انار ترش یا ملس: 2 3 قاشق زردچوبه، نمک، فلفل سیاه روغن یا کره: 4 5 قاشق لیموعمانی یا آبلیمو به دلخواه طرز تهیه

5281856

1) آماده سازی اولیه

لپه را از قبل بشور و با آب تازه بگذار نیم پز بشه؛ یعنی با فشار انگشت له نشه اما نرم شده باشد. این طوری داخل دلمه لطافت لازم را داره و له نمی شه.

برنج را هم بشور و نیم پز کن (حدود نیمی از زمان معمول پخت). دقت کن برنج نباید کامل نرم شه چون قراره در دیگ دم بکشه وگرنه داخل دلمه شل می شه.

اگر برگ مو شور داری، قبل از مصرف خوب آبکش کن و چند دقیقه در آب ولرم بخیسون تا نمک اضافه برود.

2) تفت پیاز و گوشت

پیاز را ریز خرد کن و در تابه ای با 2 قاشق روغن یا کمی کره روی حرارت متوسط تا طلایی شدن تفت بده. پیاز باید نرم و شفاف بشه، اگر این مرحله خوب انجام بشه طعم دلمه خیلی بالاتر می ره.

گوشت چرخ کرده را اضافه کن و با پیاز تفت بده تا آبش کشیده و رنگش عوض بشه.

زردچوبه و فلفل سیاه بزن تا بوی خامی گوشت گرفته شود. چند دقیقه که گوشت خوب تفت خورد، رب گوجه را اضافه کن و کمی تفت بده تا خامی اش بره و رنگش باز بشه.

اجازه بده گوشت کمی قُل قُل کند؛ این کار عمق طعم را میاره.

3) ترکیب سبزی و تنظیم مزه

سبزی های ریزشده را اضافه کن و فقط 2 3 دقیقه با مواد تفت بده، هدف این نیست که سبزی بسوزه، باید تنها کمی نرم و خوشبو بشه.

لپه ی نیم پز و برنج نیم پز را به تابه اضافه کن و خوب هم بزن تا مواد یک دست بشن.

حالا 2 3 قاشق رب انار اضافه کن و مزه را بچش؛ بر اساس ذائقه نمک و فلفل را تنظیم کن. رب انار ملس و ترش، امضای این دلمه ست ؛ نه زیادی ترش، نه خیلی شیرین.

اگر لازم بود یک قاشق چای خوری شکر یا کمی رب گوجه بیشتر برای تعادل اضافه کن.

مواد داخل دلمه باید کمی سفت تر از حالت معمولی پلو باشند تا در هنگام پخت نرمی بیش از اندازه نگیرند.

4) پیچیدن دلمه

برگ موها را پهن کن؛ اگر بزرگند از قسمت ضخیم شروع کن.

یک قاشق مناسب (نه زیاد، نه کم) از مواد در وسط برگ بگذار.

ابتدا قسمت پایینی برگ را روی مواد تا بزن، بعد دو طرف را برگردان و از قسمت پایین به سمت بالا رول کن. دلمه باید جمع و مرتب و نه شُل بسته بشه.

هر دلمه را بعد از بسته شدن تو دستانت کمی فشار بده تا هوا نداشته باشه و شکل بگیره.

اگر برگ ها کوچک اند، مواد را کمتر بریز. دلمه هایی که سفت بسته شوند در پخت ظاهر بهتری دارند.

5) چیدن در قابلمه و آماده سازی سس

ته قابلمه کمی روغن بریز و چند برگ مو یا نان لواش قدیمی کف قابلمه بچین تا از چسبیدن و ترکیدن دلمه ها جلوگیری کنه.

دلمه ها را فشرده و منظم کنار هم بچین تا هنگام پخت باز نشوند یا از هم جدا نمونند.

برای سس: در یک کاسه رب انار، کمی رب گوجه، آب و نمک را مخلوط کن تا یک سس ملس و تیره به دست بیاد. نسبت آب را طوری در نظر بگیر که وقتی روی دلمه ها ریخته می شن، تا نصف ارتفاع دلمه ها را نپوشاند ؛ زیاد آب نریز تا دلمه ها شل نشوند.

سس را آرام روی دلمه ها بریز و در انتها اگر خواستی یک قاشق روغن روی آنها بچکان.

6) دم کشیدن نهایی

در قابلمه در را ببند و شعله را خیلی کم کن.

بگذار دلمه ها حدود 45 تا 60 دقیقه روی شعله خیلی ملایم دم بکشند. اگر قابلمه ات ضخیمه و بخار کامل حفظ می شه، 45 دقیقه کافی است؛ اما اگر نازک است تا 60 دقیقه صبر کن.

بعد از پخت، اجازه بده 10 15 دقیقه قابلمه بدون باز کردن در استراحت کنه تا آب بین دلمه ها توزیع بشه و جا بیفته.

اگر کمی بخار کمتری می خواهی، دم کنی یا حوله نخی روی قابلمه بگذار و سپس در را ببند؛ این کار بخار را یکنواخت تر می کند.

7) سرو و نکات پایانی

دلمه ها را با احتیاط داخل ظرف سرو بچین؛ یک قاچ لیموعمانی کنار هر ظرف بگذار تا هرکس بنا بر ذائقه اش روی دلمه بچکونه.

می تونی کنار دلمه ماست خامه ای یا سالاد ساده سرو کنی. برای تزیین چند برگ نعناع تازه یا مقداری رب انار پالپ دار(پوره ای) هم خوبه.

اگر می خواهی طعم ملس تر باشه، در ابتدای سرو کمی رب انار روی دلمه ها بریز.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
ملاقات با رضا امیرخانی ممنوع شد
  ملاقات با رضا امیرخانی ممنوع شد
بیمارستانی که رضا امیرخانی در آن تحت درمان است، ملاقات او را به درخواست خانواده‌اش ممنوع کرد.
کشف شگفت‌انگیز: هزارپای ماقبل تاریخ هم‌اندازه ماشین + عکس
  کشف شگفت‌انگیز: هزارپای ماقبل تاریخ هم‌اندازه ماشین + عکس
دانشمندان فسیل یک هزارپای غول‌پیکر به اندازه یک خودرو را که 326 میلیون سال پیش روی زمین می‌خزید، رونمایی کرده‌اند.
آخرین قیمت محصولات کرمان موتور | همه مدل‌ها گران شد!
  آخرین قیمت محصولات کرمان موتور | همه مدل‌ها گران شد!
قیمت محصولات کرمان موتور در بازار افزایش یافت.
شروع زندگی مشترک مریم مومن؛ اینستاگرام زیر و رو شد! (نگاهی به آلبوم تازه عروس و داماد)
  شروع زندگی مشترک مریم مومن؛ اینستاگرام زیر و رو شد! (نگاهی به آلبوم تازه عروس و داماد)
مریم مومن، بازیگر جوان و بااستعداد ایرانی، در مدت زمان کوتاهی توانسته است به یکی از چهره‌های محبوب و شناخته شده سینما و تلویزیون کشور تبدیل شود.
ابوالفضل زندی قهرمان جهان شد
  ابوالفضل زندی قهرمان جهان شد
روز نخست از رقابت های تکواندو قهرمانی زیر 21 سال جهان با کسب یک مدال طلا و یک برنز برای تیم ملی کشورمان به پایان رسید.
دگرگونی کامل «گلچهره» کوچه اقاقیا؛ چهره جدید روشنک عجمیان جنجالی شد!
  دگرگونی کامل «گلچهره» کوچه اقاقیا؛ چهره جدید روشنک عجمیان جنجالی شد!
عکسی از روشنک عجمیان در فضای مجازی منتشر شد که مورد توجه کاربران قرار گرفت.
مدافع استقلال در بن‌بست انتقال داخلی
  مدافع استقلال در بن‌بست انتقال داخلی
مدافع پرحاشیه استقلال برای رفتن به یک تیم مطرح ایرانی با چالشی جدی مواجه است.
طرز تهیه دلمه سنندجی؛ غذای سنتی شب یلدا
  طرز تهیه دلمه سنندجی؛ غذای سنتی شب یلدا
غذایی که وقتی شروع به خوردنش می کنید بوی سبزی های تازه بالا می زنه و انگار آدمو به حیاط یک خونه قدیمی می بره که توش پر از درختان مو هست.
دلار قصد توقف ندارد | قیمت دلار آزاد از 121 هزار تومان هم رد شد
  دلار قصد توقف ندارد | قیمت دلار آزاد از 121 هزار تومان هم رد شد
بازار ارز امروز شاهد رکوردشکنی‌های جدید بود. دلار آزاد پس از عبور از مرز 120 هزار تومان، وارد کانال 121 هزار تومان شد و قیمت‌های جدیدی به ثبت رساند.
ادامه درخشش طارمی در یونان؛ به «مهدی» فرصت دهید پشیمان نمی‌شوید!
  ادامه درخشش طارمی در یونان؛ به «مهدی» فرصت دهید پشیمان نمی‌شوید!
مهدی طارمی مهاجم تیم ملی کشورمان دوباره برای تیم باشگاهی اش المپیاکوس درخشید و گل زد.
جایگاه آزادی در هندسه فکری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای
  جایگاه آزادی در هندسه فکری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای
دکتر طحان‌نظیف دبیر علمی همایش حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای در یادداشتی به بررسی جایگاه آزادی در هندسه فکری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای پرداخته است.
راهکارهای طبیعی برای پاک کردن چربی ظروف
  راهکارهای طبیعی برای پاک کردن چربی ظروف
پاک کردن غذای چسبیده از ظروف آشپزخانه شاید یکی از ناخوشایندترین کارها باشد. در ادامه این مطلب، به شما می‌گوییم که چطور با جوش شیرین، سرکه یا ترکیب هر دوی آنها،
  پربیننده ترین اخبار       
  پیش‌بینی جلالی از دربی پایتخت؛ پرسپولیس مسلط، تر است، اما فوتبال قابل پیش‌بینی نیست
  پیش‌بینی‌های جنجالی برای دربی 106؛ نتیجه 3-0 در راه است؟+فیلم
  تولد 51سالگی بهاره رهنما؛ جشنی لاکچری بدون حضور دخترش +فیلم
  بارش باران در جاده‌های 4 استان / ترافیک سنگین در محور هراز
  ازدواج غافلگیرکننده مریم مومن و سهیل قاصدی؛ فضای مجازی را لرزاند+فیلم
  خبر جدید وزیر نیرو درباره واردات آب!
  بارش باران و برف در 16 استان/هشدار برای استان‌های ساحلی خزر
  اقساط وام یارانه 200 میلیونی دو برابر شد | دهک‌های پایین شوکه شدند
  دستور دقیقه 90 دولت فعال کردن کارت اعتباری بازنشستگان | واریز ویژه 400/000/000 تومان برای بارنشستگان
  چرا 16 آذر روز دانشجو است؟
  سازنده «بازمانده» از مردم ایران عذرخواهی کرد
  بازگشایی حرم حضرت زینب(س) برای عراقی‌ها و لبنانی‌ها
  اهدای اعضای دختر معاون رییس‌جمهور در بیمارستان مسیح دانشوری
  اعلام جزییات جدید از ثبت‌نام قطعی حج 1405
  قیمت طلا و سکه منفجر شد! | دلار 120 هزار تومانی بازار را به هم ریخت
  رزمایش اقتدار نیروی دریایی سپاه فردا آغاز می‌شود
  زمان واریز یارانه نقدی آذر 1404 | 4 واریزی مهم به حساب خانوارها
  شمارش معکوس برای شوک بنزینی؛ شنبه منتظر تغییرات باشید!
  ریشه شایعه انتخاباتی درباره قالیباف چیست؟/ حمله به رابطه دو رییس قوه
  زمان برگزاری دربی 106 تغییر کرد
© شبکه خبری رونگار 1404

All rights reserved