به نقل ازسرانه رییس شورای تأمین دام کشور گفت: اختلاف میان قیمت جهانی و داخلی گوشت به دلیل هزینه های انتقال، جابه جایی پول و مسائل ارزی ایجاد شده و دولت برای کنترل این فاصله قیمتی در بازار داخلی اقدام کرده است. منصور پوریان، رییس شورای تأمین دام کشور با اشاره به وضعیت واردات گوشت در کشور اظهار داشت: واردات گوشت تنها محدود به کشور بلژیک نیست و در حال حاضر بیشترین میزان واردات در بخش گوشت منجمد از کشور برزیل انجام می شود. به گفته وی، ایران از جمله بازارهای سنتی برای گوشت برزیلی به شمار می رود و سال هاست که بخش عمده نیاز کشور به گوشت منجمد، به ویژه در حوزه گوساله، از طریق برزیل تأمین می شود. واردات گوشت های پاکستان و هند به کشور وی افزود: در گذشته ذخایر استراتژیک کشور نیز عمدتاً از گوشت های برزیلی تشکیل می شد، اما در دولت مرحوم رییسی تصمیم گرفته شد واردات از مبادی جدیدی همچون پاکستان و هند نیز صورت گیرد تا تنوع در بازار داخلی ایجاد شود. به گفته پوریان، گوشت های هندی که در سال های گذشته به صورت صنعتی وارد می شد، از سال 1403 تاکنون مجدداً به صورت خانواری وارد کشور می شود. رییس شورای تأمین دام کشور ادامه داد: در سال جاری واردات گوشت برزیلی با کاهش محسوسی مواجه بوده است. علت اصلی این کاهش، انجام نشدن سفارش ها در زمان مناسب و همچنین عدم تخصیص ارز مورد نیاز برای واردات این نوع گوشت بوده است. وی گفت: همین عوامل سبب شد تا شاهد افزایش قیمت گوشت برزیلی در بازار داخلی باشیم و در نتیجه نرخ این نوع گوشت از حدود 450 هزار تومان به بیش از 600 هزار تومان در هر کیلوگرم برسد. پوریان تصریح کرد: حدود 70 درصد از گوشت های منجمد وارداتی کشور در سال های گذشته از نوع برزیلی بوده است. این سهم بالا نشان می دهد که گوشت برزیلی نقش مهمی در سبد وارداتی کشور داشته است. وی با اشاره به قیمت های جهانی گوشت افزود: در شهریورماه امسال میانگین جهانی هر کیلوگرم گوشت منجمد کمتر از قیمت داخلی آن بود و در بازار ایران این نوع گوشت بین 600 تا 800 هزار تومان معامله می شود. توزیع گوشت 385 هزار تومانی در بازار وی با بیان اینکه بخشی از افزایش قیمت داخلی مربوط به گوشت گوسفندی بوده است، اظهار کرد: امسال میزان واردات گوشت منجمد به حدود 30 هزار تن رسید و در بخش گوشت گرم نیز واردات قابل توجهی انجام نشد. به گفته وی، طبق اعلام مسئولان پشتیبانی امور دام، قرار است گوشت های منجمد گوساله با قیمت حدود 385 هزار تومان در بازار عرضه شوند تا از افزایش قیمت جلوگیری شود. پوریان با اشاره به دلایل افزایش قیمت در بازار دام داخلی گفت: در ماه های اخیر قیمت نهاده های دامی در بازار آزاد افزایش یافت و همین موضوع باعث رشد هزینه تولید گوساله و در نهایت افزایش قیمت گوشت شد. وی اظهار داشت: دولت با ورود به بازار و تنظیم بخشی از عرضه، مانع از جهش بیشتر قیمت ها شد اما همچنان در بخش گوساله رشد نرخ ها محسوس تر از سایر انواع گوشت است. رییس شورای تأمین دام کشور اضافه کرد: قیمت فعلی دام سبک در بازار حدود 320 هزار تومان و قیمت گوشت گوساله نیز در همین محدوده است، در حالی که گوشت گوسفندی تازه در بازار بین 750 تا 800 هزار تومان معامله می شود. وی خاطرنشان کرد: این افزایش قیمت ها موقتی است و با ادامه تأمین مناسب واردات، بازار به تدریج به ثبات و متعادل سازی نرخ ها نزدیک می شود. وی با اشاره به اینکه اختلاف حدود 30 درصدی میان قیمت جهانی و قیمت داخلی گوشت وجود دارد، بیان کرد: بخشی از این اختلاف به هزینه های انتقال، جابه جایی پول و مسائل ارزی مرتبط است. پوریان تأکید کرد: گوشت های وارداتی با ارزهای مبادله ای تأمین می شوند و نسبت به گذشته که از ارز ترجیحی استفاده می شد، ساختار قیمت گذاری متفاوتی دارند، با این حال همچنان از نظر رقابتی برای بازار داخلی مناسب هستند. وی ادامه داد: تولید داخل کشور در صورت حمایت مؤثر دولت می تواند بخش بزرگی از نیاز بازار را تأمین کند، اما افزایش قیمت نهاده ها و مشکلات تأمین آن در سال های اخیر، تولیدکنندگان را با چالش هایی مواجه کرده است. به گفته وی، خشکسالی های پیاپی سبب از بین رفتن مراتع و افزایش وابستگی کشور به نهاده های وارداتی شده و همین موضوع هزینه تولید را بالا برده است. پوریان تصریح کرد: اگر وزارت جهاد کشاورزی بتواند در حوزه تأمین نهاده ها و اصلاح نژاد دام ها حمایت های لازم را اعمال کند، کشور در مدت کوتاهی قادر خواهد بود در تولید گوشت قرمز به خودکفایی برسد. وی گفت: افزایش بهره وری در دام های سبک و سنگین از جمله اهداف اصلی وزارت جهاد است و اجرای طرح های اصلاح نژاد و دو قلوزایی می تواند نقش مؤثری در رشد تولید داخلی داشته باشد. رییس شورای تأمین دام کشور در پایان با تأکید بر لزوم تداوم حمایت ها اظهار داشت: برخی از گوشت های وارداتی با قیمت های بالا عرضه می شوند و این موضوع نه تنها کمکی به حل مشکلات بازار نمی کند بلکه باعث نارضایتی مصرف کنندگان می شود. وی خاطرنشان کرد: باید با برنامه ریزی منسجم و حمایت از تولید داخلی، بازار گوشت را به سمت ثبات، تعادل و خودکفایی واقعی هدایت کرد. |