بنابر آمار سالانه یک میلیون تا یک میلیون و 100 هزارتن گوشت قرمز مورد نیاز کشور است که سال گذشته 930 هزارتن گوشت در کشور تولید شد که این امر بیانگر آن است که در تامین 85 درصد گوشت مورد نیاز خودکفا هستیم. طبق آمار گمرک سال گذشته 228 هزارتن گوشت با ارزش یک میلیارد و 300 میلیون دلار به منظور تنظیم بازار وارد شد که متاسفانه در طول سال شاهد نابه سامانی و التهاب بازار بودیم که به همین خاطر بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار گوشت اذعانمیکنند که دولت به جای واردات گوشت و حمایت از تولیدکننده خارجی، اگر همین میزان ارز را به حمایت از تولید داخل اختصاص دهد، علاوه بر تامین 100 درصدی گوشت کشور قادر به تنظیم بازار با نرخ گوشت وارداتی هستیم. در همین راستا علیرضا عباسی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: در حوزه گوشت قرمز 90 درصد نیاز در داخل تولید می شود و 10درصد کسری نیاز وارد می کنیم که در برنامه هفتم به ما تکلیف شده به مرز خودکفایی برسیم. عباسی افزود: دولت به جای واردات با ارز ترجیحی باید از تولیدکننده داخل حمایت کند و کمبود گوشت مورد نیاز در داخل باید به گونه ای وارد شود که لطمه ای به تولید داخل وارد نشود. متاسفانه واردات در بسیاری از موارد اثری بر سفره مردم ندارد. عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اینکه خرید با قیمت واقعی راه حلی برای دستیابی به خودکفایی گوشت قرمز است، گفت: با مسئولان وزارت جهاد جلساتی در کمیسیون کشاورزی در اینخصوص داشتیم که اگر مابه التفاوت ارز آزاد و یارانه ای را صرف خرید دام یا گوشت با قیمت بالاتر از دامدار کنیم، بی تردید امکان خودکفایی در داخل وجود دارد. کمبودی در عرضه گوشت قرمز نداریم مجتبی عالی مدیرعامل اتحادیه دامداران با بیان اینکه کمبودی در عرضه گوشت قرمز نداریم، گفت: اگر دولت به جای واردات گوشت، ارز یارانه ای را در اختیار دامدار قرار دهد، قادر به تنظیم بازار با گوشت تولید داخل هستیم. به گفته وی، در حال حاضر در تامین گوشت مورد نیاز کشور خودکفا هستیم که مصداق بارز این امر در تامین دام و گوشت مورد نیاز اعیاد و مناسبت های مختلف است به طوریکه در عید قربان با مازاد عرضه دام روبرو بودیم. عالی ادامه داد: افزایش 60 درصدی قیمت سبوس، رشد 3 برابری هزینه بیمه و دیگر هزینه های حامل های انرژی و کارگری بدیهی است که قیمت تمام شده افزایش می یابد و از طرفی دولت با ارز 28 هزار و 500 تومانی به دامدار خارجی کمک میکند، درحالیکه اگر همین ارز در اختیار تولیدکنندگان داخل قرار دهد قادر به توزیع با نرخ 380 هزارتومان در بازار هستیم. مدیرعامل اتحادیه دامداران با بیان اینکه کیفیت گوشت داخل به مراتب از گوشت خارجی بالاتر است، افزود: جمعیت کنونی دام سبک بالای 70 میلیون راس و دام سنگین 12 میلیون راس است که براین اساس قیمت هرکیلو گوساله 200 هزارتومان و بره 300 هزارتومان است. به گفته وی، با توجه به نرخ گوساله زنده هرکیلو گوشت گوساله با نرخ 500 هزارتومان و گوشت گوسفندی 600 هزارتومان بدست مصرف کننده برسد و عرضه با نرخ های بالاتر ارتباطی به دامدار ندارد. بارها به دولت اعلام کرده ایم در قیمت گذاری دخالت نکند، تولیدکنندگان خود تنظیم بازار را برعهده می گیرند. گفتنی است سال گذشته یک میلیارد و 300 میلیون دلار صرف واردات گوشت شد که متاسفانه این حجم واردات تاثیری در تنظیم بازار نداشت ، از این رو تخصیص این حجم ارز به تولید داخل راهکار مناسبی برای تنظیم بازار و خودکفایی گوشت قرمز محسوب می شود. نیاز سالانه گوشت قرمز کشور یک میلیون و 100 هزارتن است در ادامه افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: براساس گزارش های وزارت جهاد نیاز سالانه گوشت قرمز کشور یک میلیون و 100 هزارتن است که بیش از 900 هزارتن در داخل کشور تولید می شود و حدود 150 تا 160 هزارتن نیاز به گوشت منجمد برای مصارف صنعتی داریم که باید وارد شود. وی با بیان اینکه در تامین گوشت قرمز مشکلی نداریم، افزود: تولید گوشت مصرف خانوار از طریق دام سبک و سنگین قابل تامین است، اما بعد از سال 1401 با تغییر نرخ ارز ترجیحی قیمت تمام شده گوشت بالاست و دولت ها حمایتی از دامدار تاکنون برای جبران این افزایش قیمت نداشته است. صدردادرس ادامه داد: تازمانیکه دامدار دام به کشتارگاه تحویل می دهد، عملا از چرخه بازار خارج می شود که بعد از آن عوامل بازار تعیین کننده قیمت هستند که در نهایت موجب شده قیمت هرکیلو دام زنده که 300 هزارتومان فروخته شده و قیمت لاشه درب کشتارگاه باید 600 هزارتومان و برای مصرف کننده 650 تا 660 هزارتومان باشد، اما متاسفانه با قیمت های بالاتری عرضه می شود که براین اساس عرضه مستقیم گوشت توسط تشکل ها باید فراهم شود. این مقام مسئول عوامل واسطه و دلال را از علل اصلی گرانی قیمت گوشت در بازار اعلام کرد و افزود: در حال حاضر گوشت و دام به میزان کافی موجود است به طوریکه در طول سال گذشته با مشکل مازاد دام روی دست دامدار و نبود خریدار مواجه بودیم. مدیرعامل اتحادیه دام سبک با اشاره به راهکار دستیابی به خودکفایی گوشت قرمز بیان کرد: گوشت گوسفندی از استرالیا و دیگر کشورها با متوسط قیمت 7 دلار و گوشت گوساله 6 دلار می آورند که با احتساب نرخ ارز 28 هزار و 500 تومانی به واردات انتظار می رود دولت به جای پرداخت یارانه به دامدار خارجی می دهند، از تولیدکنندگان حمایت کند چراکه کمبودی در تولید داخل نداریم. به گفته وی، سال گذشته قیمت هرکیلو دام سبک از 320 هزارتومان به 250 هزارتومان و گوساله از 220 به 150 تا 160 هزارتومان رسید، درحالیکه قیمت گوشت به رغم 228 هزارتن واردات، قیمت در سطح مغازه ها افزایشی بود که با این وجود جای این سوال مطرح است که واردات گوشت چه تنظیم بازاری کرد؟ این مقام مسئول گفت: اگر هدف گذاری برای حمایت از دهک اول تا سوم است، جای این سوال مطرح است که چرا گوشت وارداتی در اختیار عموم جامعه قرار می گیرد به طوریکه با توزیع در فروشگاه زنجیره ای امکان خرید توسط تمامی دهک ها انجام می شود. گفتنی است در برخی استان ها گزارش احتکار گوشت وارداتی داشتیم و چنانچه هدف تنظیم بازار گوشت اقشار آسیب پذیر است چرا تنها در تهران و البرز و چند استان دیگر توزیع می شود. با توجه به شرایط اقلیمی کشور، خاستگاه کشور پرورش گوسفند است و تنها در دام سبک به خارج از کشور 5 درصد وابستگی داریم، درحالیکه اگر مابه التفاوت ارزی این رقم 50 همت است به تولید داخل اختصاص یابد، نیازی به واردات نداریم. منبع: باشگاه خبرنگاران |