طبخ غذای نذری از آیینهای مذهبی و دینی ما به خصوص در ایام محرم است که ضرورت دارد به توصیههای بهداشتی و تغذیهای خاصی برای پخت و مصرف این غذاها توجه کرد. در این مجال مطلبی از زهرا میرزایی، کارشناس تغذیه، واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز درباره توصیههای بهداشتی که در اختیار ایسنا قرار داده شده است، با هم میخوانیم. در این یادداشت آمده است: توصیههایی در خصوص خرید مواد اولیه غذای نذری: گوشت و مرغ را از مراکز بهداشتی تحت نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه کنید. روغن مورد نیاز را از انواع روغنهای مایع(مایع معمولی و مایع مخصوص سرخ کردن) خریداری کنید. نمک مورد نیاز را از انواع نمکهای یددار تصفیهشده تهیه و در ظروف دربسته و غیرقابل نفوذ به نور نگهداری کنید. از مواد اولیه بهداشتی و پاستوریزه مانند کشک، شیر یا ماست پاستوریزه استفاده کنید. در صورت استفاده از ماست یا لبنیات، از انواع کمچرب استفاده کنید. توصیههایی در خصوص تهیه غذای نذری: تمامی سطوحی که برای تهیه غذا استفاده میکنید، پیش از پخت و پز، شستوشو کنید. تمامی غذاها بهویژه گوشت، ماکیان، ماهی و تخممرغ را بهطور کامل بپزید (دمای 70 درجه سانتیگراد). از ظروف مجزا برای نگهداری غذاهای خام و پخته استفاده کنید. در طبخ غذا از ظروف استیل یا ظروف تفلون بدون خراشیدگی استفاده کنید. در زمان طبخ غذا از روزنامه بهعنوان دمکنی استفاده نکنید. از برگرداندن روغن استفادهشده به ظرف اصلی یا استفاده مکرر از روغن سوختهشده، خودداری کنید. چربیهای اضافه همراه با گوشت و پوست مرغ را تا حد ممکن، پیش از طبخ جدا کنید. از روغنهای با اسید چرب ترانس پایین (کمتر از 2 درصد) در طبخ غذا استفاده کنید. از روغن مخصوص سرخکردنی برای سرخکردن مواد غذایی استفاده کنید. از مصرف نمک دریا در طبخ غذاها و سنگ نمک برای خیساندن برنج پرهیز کنید. برای تهیه انواع خورشها، سبزیهای مصرفی از قبیل کدو، بادمجان، کرفس و سبزی قورمه را با روغن کم و به مدت کوتاه تفت دهید. از استفاده زیاد از شکر در تهیه شلهزرد، انواع شربتها و نذریهای شیرین خودداری کنید. چنانچه از شیر یا شیرکاکائو برای پذیرایی استفاده میکنید، از شیرینکردن بیشازحد آن اجتناب کنید. در پخت حلوا، از روغن کم استفاده کنید. بهجای پخش شیرینی، در این ایام میوه پخش کنید. سبزیجات را پیش از اضافهکردن به غذا و بهویژه تهیه سالاد، بهخوبی شسته و ضدعفونی کنید. توصیههایی در خصوص توزیع و مصرف غذای نذری: در توزیع غذا، از ظروف یکبارمصرف بر پایه گیاهی استفاده کنید. از سرو چای داخل لیوانهای پلاستیکی شفاف و یا ارائه غذا در ظروف پلاستیکی خودداری کنید؛ استفاده از ظروف پلاستیکی برای ارائه نوشیدنیها و غذاهای سرد مانعی ندارد. غذاهای پخته را بیش از دو ساعت در دمای اتاق نگهداری نکنید. در صورت تمایل به مصرف مجدد غذای نگهداریشده در یخچال، آن را بهطور کامل گرم کنید. از گرمکردن مکرر غذای مانده و توزیع آن خودداری کنید. |