| به گزارش پارسینه به نقل از سلامت نیوز، اگر هنگام خرید نان، بین نان چندغله و نان سبوس دار مردد می شوید، تنها نیستید! بسیاری تصور می کنند نان چندغله سالم تر است، اما متخصصان تغذیه نظر دیگری دارند. در این مطلب می خوانید کدام نان واقعاً مفیدتر است و هنگام خرید باید به چه نکاتی روی برچسب مواد تشکیل دهنده توجه کنید. نان سبوس دار (Whole Wheat) نان سبوس دار از کل دانه ی گندم تهیه می شود؛ یعنی هر سه بخش اصلی دانه یعنی سبوس (bran)، جوانه (germ) و آندوسپرم (endosperm) را در خود دارد.به گفته ی کریستن لورنز، متخصص تغذیه، نان سبوس دار صددرصد از آردی ساخته می شود که هیچ بخشی از گندم در فرآیند آسیاب از بین نرفته است. نان های سبوس دار و نان های چندغله ای که از دانه های کامل ساخته شده اند، منبعی عالی از فیبر، آنتی اکسیدان ها، ویتامین های گروه B، آهن، منیزیم و روی هستند.به گفته ی جیمی موک، سخنگوی آکادمی تغذیه و رژیم درمانی آمریکا، مصرف منظم غلات کامل با کاهش خطر بیماری های قلبی، دیابت نوع 2 و برخی انواع سرطان مرتبط است. فیبر موجود در غلات کامل باعث هضم آهسته تر غذا، تثبیت قند خون و بهبود حساسیت به انسولین می شود. همچنین به افزایش احساس سیری، کنترل اشتها و حفظ وزن سالم کمک می کند. علاوه بر این، فیبر به عنوان پربیوتیک عمل کرده و غذای باکتری های مفید روده را فراهم می کند، که برای سلامت گوارش ضروری است. نان چندغله (Multigrain) نان چندغله معمولاً از ترکیب چند نوع غله مانند گندم، جو، جو دوسر، ارزن و گاهی دانه هایی مثل کتان، آفتابگردان یا کدو تهیه می شود.اما نکته ی کلیدی اینجاست: چندغله بودن به معنی سبوس دار بودن نیست. اگر روی بسته بندی نوشته شده multigrain ، این فقط یعنی نان از بیش از یک نوع غله ساخته شده است نه لزوماً از غلات کامل. افزودن بذرهایی مثل کتان، آفتابگردان یا کدو می تواند مقدار کمی از پروتیین های گیاهی و چربی های سالم (مثل امگا-3) را به نان اضافه کند، اما میزان آن معمولاً ناچیز است مگر اینکه نان واقعاً بذر زیادی داشته باشد. یک برش نان سبوس دار معمولاً 3 تا 4 گرم پروتیین دارد، درحالی که نان چندغله ی پردانه ممکن است 4 تا 6 گرم پروتیین داشته باشد. مراقب نان های فریبنده باشید بسیاری از نان های چندغله صنعتی در واقع از آرد تصفیه شده (enriched wheat flour) تهیه می شوند، با مقدار اندکی از غلات یا دانه ها برای ظاهر و بازاریابی.آرد تصفیه شده در فرآیند آسیاب بخش های مغذی دانه را از دست می دهد و اگرچه بعضی ویتامین ها و آهن دوباره به آن افزوده می شود، فیبر از دست رفته هرگز جبران نمی شود. به گفته ی موک، این نان ها در مقایسه با نان های صددرصد غله کامل، فیبر و مواد مغذی بسیار کمتری دارند. حتی اگر رنگ تیره یا ظاهر سالم داشته باشند. هنگام خرید نان به چه نکاتی توجه کنیم بهترین انتخاب زمانی است که روی بسته بندی نوشته شده باشد: 100٪ غله کامل یا 100٪ گندم کامل کریستن لورنز توصیه می کند که نان های سالم تر معمولاً لیست مواد اولیه ی کوتاه و ساده ای دارند. همچنین به جدول تغذیه ای روی بسته دقت کنید.بهترین گزینه نانی است که: حداقل 3 گرم فیبر در هر برش داشته باشد کمتر از 3 گرم شکر افزوده داشته باشد کمتر از 140 میلی گرم سدیم در هر برش داشته باشد و در نهایت، از نان هایی که در ترکیب شان شربت ذرت با فروکتوز بالا، مالت یا ملاس زیاد وجود دارد، دوری کنید. اگر بخواهیم ساده بگوییم: هر نانی که 100٪ از غلات کامل تهیه شده باشد، سالم تر از نانی است که فقط چندغله ولی تصفیه شده است. بنابراین، هنگام خرید، به جای فریب نام چندغله یا ظاهر تیره ی نان، به ترکیبات واقعی و میزان فیبر آن نگاه کنید. |