| به گزارش پارسینه به نقل از بهداشت نیوز، در سال های اخیر قهوه های پرکافیین با عنوان های تجاری کلی مانند قهوه اسکلت Biohazard coffee و قهوه آرزوی مرگ Death wish coffee در میان مصرف کنندگان محبوبیت یافته است. این قهوه ها که از مخلوط انواع خاصی از دانه های قهوه (بیشتر از دسته روبوستا ) تهیه می شود، اغلب حاوی چندین برابر کافیین بیشتر از یک فنجان قهوه از نوع عربیکا است. دکتر مرضیه راشدی نیا ، عضو هیات علمی گروه فارماکولوژی و سم شناسی و مدیر آزمایشگاه کنترل غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این زمینه گفت: اگرچه مصرف متعادل قهوه می تواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد، اما مصرف نوشیدنی هایی با غلظت بسیار بالای کافیین، می تواند منجر به مسمومیت با کافیین شود که علائمی شبیه به مسمومیت با مواد روانگردان و محرک دارد. نشانه های هشداردهنده مسمومیت با کافیین او از علاقه مندان به مصرف قهوه خواست تا در صورت مشاهده برخی نشانه های قلبی، عصبی و گوارشی، بی درنگ مصرف قهوه را قطع کرده و در صورت شدت علائم به پزشک مراجعه کنند. دکتر راشدی نیا در این زمینه توضیح داد: بروز نشانه های قلبی_عروقی نظیر تپش قلب بسیار شدید، افزایش قابل توجه ضربان قلب، افزایش فشار خون و درد قفسه سینه؛ نشانه های عصبی نظیر لرزش شدید دست و بدن، بی قراری مفرط، سردردهای شدید، حملات پانیک (وحشت زدگی) و در موارد حاد، تشنج و نشانه های گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ و دردهای شکمی، از جمله مواردی است که باید جدی گرفته شود. این متخصص سم شناسی در این رابطه اظهار کرد: کافیین یک محرک قوی سیستم عصبی مرکزی است و زمانی که دوز آن از حد مجاز (حدود 400 میلی گرم در روز برای بزرگسالان سالم) فراتر رود، به دلیل مسمومیت با کافیین، بدن دچار یک واکنش استرس شدید می شود که می تواند بسیار خطرناک باشد؛ برخی از این قهوه ها تنها در یک فنجان، نزدیک به کل کافیین مجاز روزانه یا حتی بیشتر از آن را دارد. نقش فروشندگان قهوه او با تاکید بر اینکه این هشدار تنها متوجه مصرف کنندگان نیست، افزود: قهوه فروشی ها و کافی شاپ ها نیز در این زمینه مسوولیت اجتماعی دارند که در این زمینه توصیه می شود برای محصولاتی مانند مانند قهوه های روبوستا، شات های اضافه و قهوه های با برندهای پرکافیین که کافیین بسیار بالایی دارد، به طور واضح و شفاف اطلاع رسانی کنند. دکتر راشدی نیا ادامه داد: پیشنهاد می شود روی منو یا در کنار نام این محصولات، عبارات هشداردهنده ای مانند دارای کافیین بسیار بالا یا مصرف برای افراد حساس، بیماران قلبی و باردار توصیه نمی شود درج شود و کارکنان فروش نیز در مورد محتوای کافیین بالا و عوارض احتمالی آن آموزش ببینند تا بتوانند مشتریان را به درستی راهنمایی کنند. توصیه نهایی به مصرف کنندگان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه میزان تحمل کافیین در افراد مختلف، بسته به وزن، سوخت و ساز بدن و عادت مصرف، متفاوت است، اظهار کرد: اگر به کافیین حساس هستید یا سابقه بیماری قلبی، اضطراب یا فشار خون دارید، به طور کل از مصرف محصولات پرکافیین خودداری کنید؛ همچنین پیش از سفارش قهوه های خاص و قوی ، از محتوای کافیین آن سوال کنید و به یاد داشته باشید مصرف قهوه های پرکافیین با شکم خالی، جذب کافیین را تسریع کرده و عوارض را تشدید می کند. او ضمن تاکید بر این نکته که مصرف متعادل ، کلید استفاده ایمن از قهوه است، یادآور شد: لذت بردن از یک نوشیدنی هرگز نباید به قیمت به خطر افتادن سلامت شما تمام شود، چرا که قهوه یک نوشیدنی برای لذت و هوشیاری و نه یک ماده برای چالش های خطرناک است. |