مواد اولیه مورد نیاز برای نازلقمه برای تهیه این غذای اصیل شمالی، مواد اولیه به دو بخش اصلی تقسیم می شوند: مواد لازم برای لقمه های گوشتی و مواد مورد نیاز برای سس بادمجان و ماست. الف) مواد لازم برای لقمه های گوشتی: گوشت چرخ کرده: 300 گرم پیاز: 1 عدد (برای مخلوط گوشت) آرد نخودچی: 1 قاشق سوپ خوری ادویه ها: نمک: 1/2 قاشق چای خوری فلفل سیاه: 1/4 قاشق چای خوری سماق: 1 قاشق چای خوری گشنیز تازه خرد شده: 2 قاشق سوپ خوری ب) مواد لازم برای سس بادمجان و ماست: بادمجان: 3 عدد ماست چکیده: 1 پیمانه سیر: 2 حبه نمک: 1/2 قاشق چای خوری (برای سس بادمجان) ج) مواد لازم برای سس گوجه و پخت نهایی: گوجه فرنگی: 3 عدد پیاز: 1 عدد (برای سس) روغن: 2 قاشق سوپ خوری ادویه ها: نمک: 1/4 قاشق چای خوری فلفل سیاه: 1/4 قاشق چای خوری شکر: 1 قاشق چای خوری در صورت نیاز: کمی رب گوجه فرنگی روش تهیه نازلقمه در چند گام کلیدی این غذا در سه مرحله مجزا شامل آماده سازی لقمه ها، سس گوجه و سس بادمجان تهیه می شود و در نهایت با چیدمانی خاص سرو می گردد. مرحله اول: آماده سازی لقمه های گوشتی رنده کردن پیاز و آب گیری: پیاز (مخصوص گوشت) را رنده کرده و آب آن را کاملاً بگیرید. مخلوط کردن مواد: گوشت چرخ کرده را با پیاز رنده شده، آرد نخودچی، سماق، نمک، فلفل سیاه و گشنیز خرد شده مخلوط کنید. (می توان از ترکیب سردست گوساله و قلوه گاه گوسفند استفاده کرد.) ورز دادن: مواد را خوب ورز دهید تا حالت چسبندگی پیدا کند. شکل دهی: از گوشت به مقدار حدود 60 گرم بردارید و در دست به شکل استوانه های کوچک (لقمه ای) حالت دهید. تفت دادن: لقمه ها را در تابه ای که روغن ریخته اید، تفت دهید تا سرخ شوند. مرحله دوم: تهیه سس گوجه و پخت لقمه ها تهیه سس پایه: پیاز (مخصوص سس) را نگینی خرد کرده و در همان تابه تفت لقمه ها، کمی تفت دهید. افزودن گوجه: گوجه فرنگی ها را پوست گرفته و نگینی خرد کنید و به پیاز اضافه کنید. چاشنی زدن: به سس، نمک، فلفل سیاه و شکر بزنید. در صورت کم رنگ بودن، کمی رب گوجه فرنگی اضافه کنید. پخت نهایی: یک لیوان آب جوش به سس اضافه کرده و لقمه های سرخ شده را درون سس بچینید. درب ظرف را ببندید و اجازه دهید با حرارت ملایم حدود 30 دقیقه بپزند. مرحله سوم: آماده سازی سس بادمجان و ماست کباب کردن بادمجان: روی بادمجان ها چند چاقو بزنید و آن ها را روی حرارت یا داخل فر کباب کنید. ترکیب مواد: بادمجان های کبابی را ساتوری (ریز خرد) کنید. آماده سازی سیر: دو حبه سیر را با کمی نمک له کنید. مخلوط کردن: بادمجان ساتوری، ماست چکیده، سیر له شده، نمک و فلفل سیاه را با هم مخلوط کنید. نحوه سرو و چیدمان غذا برای سرو نازلقمه، ترکیب سس ها و لقمه ها به صورت لایه ای چیده می شود: بخش اول: سس بادمجان و ماست را روی نان بریزید. بخش دوم: سس گوجه گوشت را روی سس بادمجان بریزید. بخش سوم: کمی گشنیز خرد شده روی ترکیب بپاشید. بخش آخر: لقمه های گوشتی پخته شده را روی سس ها بچینید. تزیین: با جعفری یا گشنیز تازه و لیموی تازه تزیین و سرو کنید. نوش جان. |