براساس مطالعه ای که روز چهارشنبه در مجله ی BMJ منتشر شد، جایگزینی سیب زمینی سرخ کرده هفتگی با سیب زمینی آب پز، تنوری یا پوره سیب زمینی می تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد. به نقل از ان بی سی، نویسندگان رژیم غذایی بیش از 205 هزار فرد بزرگسال در ایالات متحده را که به پرسشنامه هایی در مورد آنچه که در طول نزدیک به چهار دهه مصرف می کردند، پاسخ دادند، بررسی کردند. در میان کسانی که سیب زمینی مصرف می کردند، نویسندگان بررسی کردند که کدام افراد به دیابت نوع 2 مبتلا شده اند. آنها دریافتند که خوردن سه وعده سیب زمینی سرخ کرده در هفته با افزایش 20 درصدی خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است. اما به نظر نمی رسد مصرف همان مقدار سیب زمینی آب پز، تنوری یا پوره سیب زمینی با این بیماری مرتبط باشد. اکثریت قریب به اتفاق یک نفر از هر 10 نفر مبتلا به دیابت در ایالات متحده، دیابت نوع 2 دارند. این بیماری می تواند خطر حملات قلبی، سکته مغزی یا آسیب کلیوی را افزایش دهد. سید محمد موسوی، نویسنده اصلی این مطالعه و پژوهشگر فوق دکترا در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد تی. اچ. چان، می گوید: این یافته ها تاکید می کنند که نحوه تهیه غذاها، کلید خطرات یا مزایای کلی آنها برای سلامتی است. او می گوید: همه سیب زمینی ها یکسان نیستند. حتی مقدار کمی سیب زمینی سرخ کرده، کمتر از یک وعده در هفته، با خطر بالاتر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است. برخلاف سیب زمینی آب پز یا تنوری، سیب زمینی سرخ کرده در روغن هایی سرخ می شود که معمولا حاوی چربی های ترانس یا اشباع هستند. نحوه سوخت و ساز این چربی ها در بدن می تواند به مقاومت به انسولین کمک کند که زمانی است که سلول ها به درستی به انسولین، هورمونی که به تنظیم قند خون کمک می کند، پاسخ نمی دهند. مصرف منظم غذا های سرخ شده همچنین می تواند منجر به چاقی و التهاب شود که هر دو خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهند. کاندیدا ربلو، مدیر برنامه تغذیه و بیماری های مزمن در دانشگاه ایالتی لوییزیانا، که در این مطالعه شرکت نداشت، می گوید: وقتی سیب زمینی ها را سرخ می کنید، محتوای انرژی یا کالری آن به دلیل چربی که جذب می کنند افزایش می یابد. اگر وعده های زیادی سیب زمینی سرخ کرده بخورید، مستعد افزایش وزن می شوید. این مطالعه بر اساس داده های جمع آوری شده بین سال های 1984 تا 2021 انجام شده است، زمانی که چندین روش مختلف سرخ کردن محبوب بودند. امروزه اکثر رستوران های زنجیره ای فست فود، سیب زمینی سرخ کرده را با استفاده از روغن های گیاهی مانند روغن کانولا، آفتابگردان، سویا یا بادام زمینی تهیه می کنند. اما در طول دهه 1980، روغن حیوانی رایج بود؛ و در اوایل دهه 1990، رستوران ها به روغن های نیمه هیدروژنه روی آوردند. این روغن ها منبع اصلی چربی ترانس در رژیم غذایی ایالات متحده بودند و تا سال 2018 عمدتا از صنعت غذا حذف شدند. رابرت اف. کندی جونیور، وزیر بهداشت و خدمات انسانی، گفته است که روغن های دانه ای که امروزه استفاده می شوند، آمریکایی ها را مسموم می کنند و به افزایش چاقی در کودکان کمک می کنند. او از رستوران ها خواسته است که دوباره به روغن حیوانی روی بیاورند، توصیه ای که البته توسط تحقیقات علمی پشتیبانی نمی شود. منبع: ایسنا |