آخرین خبرها
  فال حافظ امروز شنبه 4 مرداد
  فال روزانه واقعی شنبه 4 مرداد
  کنترل نفخ شکم با چند روش ساده
  حذف یارانه نقدی سه دهک از این ماه | واریز یارانه حذف شده برای کالابرگ بگیران
  گزینه استقلال آبی پوش شد!+ عکس
 
- اندازه متن: + -  کد خبر: 13270صفحه نخست » اخبار مهمپنجشنبه، 2 مرداد 1404 - 21:37

ایران قبل از بمباران چقدر به توافق هسته‌ای نزدیک بود؟/تحلیل نشریه آمریکایی


نشریه آمریکایی محافظه‌کار The American Conservative در گزارشی با عنوان «ایران قبل از بمباران چقدر به توافق هسته‌ای نزدیک بود؟» نوشت: مقامات ارشد ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران پنج دور کامل مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای غیرنظامی ایران برگزار و هر دو طرف این ...

«شواهد نشان می‌دهند که ایران، زمانی که مذاکرات با کارزار بمباران منهدم شد، بسیار به توافق احتمالی با آمریکا نزدیک بود. علاوه بر این، حداقل دو مسیر دیپلماتیک، یکی شامل محدودیت‌های غنی‌سازی به همراه نظارت آژانس و دیگری به شکل خلاقانه کنسرسیوم بین‌المللی وجود داشت. متأسفانه جنگی غیرضروری دستیابی به نه یکی، بلکه دو توافقی را که زمانی قریب‌الوقوع بودند، بسیار دشوار کرد.»

 ایرنا، نشریه آمریکایی محافظه‌کار The American Conservative در گزارشی با عنوان «ایران قبل از بمباران چقدر به توافق هسته‌ای نزدیک بود؟» نوشت: مقامات ارشد ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران پنج دور کامل مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای غیرنظامی ایران برگزار و هر دو طرف این مذاکرات را «سازنده» ارزیابی کرده بودند. دور ششم مذاکرات در آستانه برگزاری بود که بمباران ایران آغاز شد.

روند امیدوارکننده پیش از حملات اسراییل و آمریکا در ژوئن، دو پرسش را مطرح می‌کند: ایالات متحده و ایران دقیقاً تا چه حد به توافق نزدیک بودند؟ آن توافق چه شکلی می‌توانست داشته باشد؟

شواهد رو به افزایش گواهی می‌دهند که دو طرف واقعاً بسیار به توافق نزدیک بودند. مسیری دیپلماتیک برای اطمینان از این وجود داشت که ایران به وعده خود مبنی بر عدم تبدیل برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز غیرنظامی به برنامه‌ای نظامی پایبند بماند. دونالد ترامپ، رییس‌جمهور ایالات متحده به جای ادامه این مسیر، اقدام نظامی را تأیید کرد که اعتماد شکننده موجود را از بین برد و دستیابی به توافق را دشوارتر کرد.

شواهد رو به افزایش گواهی می‌دهند که دو طرف واقعاً بسیار به توافق نزدیک بودند. مسیری دیپلماتیک برای اطمینان از این وجود داشت که ایران به وعده خود مبنی بر عدم تبدیل برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز غیرنظامی به برنامه‌ای نظامی پایبند بماند. دونالد ترامپ، رییس‌جمهور ایالات متحده به جای ادامه این مسیر، اقدام نظامی را تأیید کرد که اعتماد شکننده موجود را از بین برد و دستیابی به توافق را دشوارتر کرد.تیم مذاکره‌کننده ایرانی به رهبری «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه هدایت می‌شد. عراقچی در مقاله‌ای که اوایل این ماه در فایننشال تایمز منتشر شد، می‌نویسد که ایران و ایالات متحده «در آستانه یک پیشرفت تاریخی» بودند. او می‌گوید که در «پنج دیدار طی نه هفته، من و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا، به دستاوردهای بیشتری نسبت به چهار سال مذاکرات هسته‌ای با دولت شکست‌خورده بایدن رسیدیم.»

عراقچی می‌افزاید که این دو نفر «گفت‌وگوهای مفصل و صریحی» درباره «چند ایده برای راه‌حلی برد-برد که از سوی هر دو طرف و عمان پیشنهاد شده بود» داشتند. خوش‌بینی در هوا موج می‌زد. عراقچی می‌نویسد: «همه چیز رو به بهبود بود و پیام‌های متعددی رد و بدل شد.» اما «تنها 48 ساعت پیش از دیدار سرنوشت‌ساز ششم، اسراییل حمله‌ای غیرموجه به کشورم آغاز کرد.»

وزیر امور خارجه ایران تنها کسی نیست که احساس می‌کند دو طرف «در آستانه» توافق بودند. سید حسین موسویان، سفیر بازنشسته و مذاکره‌کننده پیشین هسته‌ای ایران، می‌گوید منابع آگاه ایرانی به او گفته‌اند که مذاکرات به حدی پیشرفت کرده بود که «عناصر کلیدی توافق بین ویتکاف و عراقچی مورد توافق قرار گرفته بود.»

به گفته موسویان، توافق شامل پنج نکته کلیدی بود: 1) تهران با حداکثر شفافیت هسته‌ای و بازرسی‌ها موافقت می‌کرد. 2) ذخایر اورانیوم غنی‌شده 60 درصدی خود را یا تبدیل می‌کرد یا صادر می‌نمود (روسیه اعلام کرده بود آماده است تا اورانیوم غنی‌شده اضافی ایران را دریافت کرده و به سوخت برای رآکتورها تبدیل کند). 3) غنی‌سازی در سطح بالا را متوقف کرده و غنی‌سازی آینده را در سطح 3.67 درصد مورد نیاز برای برنامه انرژی غیرنظامی محدود می‌کرد. 4) با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) برای رفع هرگونه ابهام فنی باقی‌مانده همکاری کامل می‌کرد. 5) در مقابل، به ایران اجازه داده می‌شد برنامه هسته‌ای غیرنظامی خود را داشته باشد و ایالات متحده تمام تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای را لغو می‌کرد.

این توافق قابل دستیابی، نظر ایران بر حق داشتن برنامه غنی‌سازی غیرنظامی، مطالبه آمریکا بر عدم پیگیری برنامه هسته‌ای نظامی توسط ایران و نظارت بین‌المللی کافی برای تضمین پایبندی ایران به تعهداتش را فراهم می‌کرد.

این تنها توافق ممکن روی میز نبود. موسویان به The American Conservative گفت که «ایران همچنین نسبت به ایده کنسرسیوم نگرشی مثبت داشت.» ایده کنسرسیوم هسته‌ای بین‌المللی این بود که نقش‌های مختلف در فرآیند غنی‌سازی بین کشورهای عضو توزیع شود تا هر یک در فرآیند سهیم باشند، اما هیچ‌یک نتوانند به‌طور کامل یا بدون نظارت، آن را کنترل کنند. در یک نسخه، عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز مشارکت می‌کردند. ایران می‌توانست اورانیوم را غنی‌سازی کند و خواسته خود را برآورده سازد، اما نمی‌توانست به‌تنهایی غنی‌سازی کامل انجام دهد، که خواسته آمریکا را برآورده می‌کرد. کارشناسان هسته‌ای هر کشور می‌توانستند از تأسیسات یکدیگر بازدید کنند و با نظارت دقیق خود به آژانس کمک کنند تا اطمینان حاصل شود که همه فعالیت‌ها صلح‌آمیز باقی می‌مانند.

ایران نشان داده بود که نسبت به کنسرسیوم هسته‌ای منطقه‌ای روی گشاده دارد. مجید تخت‌روانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، تأیید کرد که «ایده کنسرسیوم هسته‌ای» مطرح شده بود. او حتی گفته بود که این ایده «قابل بررسی» است اگر در چارچوب دیپلماسی سازنده به‌طور جدی مورد توجه قرار گیرد.

تریتا پارسی، یکی از بنیان‌گذاران موسسه کویینسی برای دیپلماسی مسئولانه و متخصص در دیپلماسی ایران و آمریکا، می‌گوید که این ایده واقعاً به‌طور جدی در حال بحث بود. این طرح به ایران اجازه غنی‌سازی در خاک خود را اما بدون کنترل کامل فرآیند می‌داد.

پارسی گفت: «به گفته ایرانی‌ها، عمانی‌ها در آخرین دور مذاکرات در رم، بسته پیشنهادی قابل‌توجهی ارائه کرده بودند که شامل کنسرسیومی در خاک ایران با مشارکت چند کشور طرفدار غرب بود. این طرح به ایرانی‌ها امکان می‌داد که خط قرمز غنی‌سازی خود را حفظ کنند، در حالی که ترامپ می‌توانست افتخار کند که ایران دیگر غنی‌سازی یک‌جانبه انجام نمی‌دهد.» پارسی افزود که «ایرانی‌ها قصد داشتند نسخه بهبودیافته‌ای از این طرح را که برای آمریکا جذاب‌تر باشد، در دور مذاکراتی که هرگز برگزار نشد، ارائه کنند.» اما به جای آن، بمباران آغاز شد.

شواهد نشان می‌دهند که ایران، زمانی که مذاکرات با کارزار بمباران منهدم شد، بسیار به توافق احتمالی با ایالات متحده نزدیک بود. علاوه بر این، حداقل دو مسیر دیپلماتیک، یکی شامل محدودیت‌های غنی‌سازی به همراه نظارت آژانس و دیگری به شکل خلاقانه کنسرسیوم بین‌المللی وجود داشت. متأسفانه و به‌طور خطرناکی، جنگی غیرضروری دستیابی به نه یکی، بلکه دو توافقی را که زمانی قریب‌الوقوع بودند، بسیار دشوارتر کرده است.

 

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
آدرس وب:
عنوان:
نظر
  قبل از ارسال نظر آنرا ویرایش کرده و قواعد نگارش را در آن رعایت کنید.
لطفاً در مطالب خود اخلاق اسلامی و قوانین کشور را مد نظر داشته باشید.
نمایش نظرات کاربران در خبرها به معنای تایید آنها توسط سایت نیست.

  کد امنیتی:
 
فال روزانه واقعی شنبه 4 مرداد
  فال روزانه واقعی شنبه 4 مرداد
با فال روزانه واقعی شنبه 4 مرداد همراه ما باشید.
حضور سرژ اوریه در اردوی پرسپولیس
  حضور سرژ اوریه در اردوی پرسپولیس
مدافع ساحل‌عاجی در اردوی پرسپولیس حاضر شد تا پس از تست فنی رسما با پرسپولیس قرارداد امضا کند.
عراقچی: قدرت موشکی ایران، رژیم صهیونیستی را وادار به ارائه تقاضای آتش‌بس کرد
  عراقچی: قدرت موشکی ایران، رژیم صهیونیستی را وادار به ارائه تقاضای آتش‌بس کرد
سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران در دیدار با خانواده شهید حاجی‌زاده گفت : قدرت دفاعی موشکی ایران، دشمن صهیونیستی را وادار به ارائه تقاضای آتش‌بس کرد.
آیت‌الله سیستانی: باید جلوی فاجعه انسانی بزرگ در غزه گرفته شود
  آیت‌الله سیستانی: باید جلوی فاجعه انسانی بزرگ در غزه گرفته شود
هرچند از اشغالگران چیزی جز این وحشی‌گری هولناک در چارچوب تلاش‌های مستمرشان برای کوچاندن مردم فلسطین از وطن‌شان انتظار نمی‌رفت اما جهان به خصوص کشورهای عربی و اسلامی نباید اجازه تداوم این فاجعه انسانی بزرگ را بدهند ...
شلیک موشک از سمت یمن/ آژیر وحشت در جنوب نقب به صدا درآمد
  شلیک موشک از سمت یمن/ آژیر وحشت در جنوب نقب به صدا درآمد
رسانه‌های رژیم صهیونیستی از شلیک موشک از سمت یمن به فلسطین اشغالی خبر دادند. رسانه های رژیم صهیونیستی از شلیک موشک از سمت یمن به فلسطین اشغالی خبر دادند.
بیانیه مشترک انگلیس، فرانسه و آلمان علیه اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه
  بیانیه مشترک انگلیس، فرانسه و آلمان علیه اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه
انگلیس، فرانسه و آلمان با انتشار بیانیه‌ای مشترک تاکید کردند که با تلاش‌ها برای تحمیل حاکمیت اسراییل بر سرزمین‌های اشغالی فلسطین مخالف هستند.
3 کشور اروپایی: فاجعه انسانی در غزه باید فورا پایان یابد
  3 کشور اروپایی: فاجعه انسانی در غزه باید فورا پایان یابد
کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان از حامیان اصلی رژیم صهیونیستی تنها به ذکر این جمله بسنده کردند: فاجعه انسانی در نوار غزه باید فورا پایان یابد.
رایزنی عراقچی با همتای قطری درباره وضعیت فاجعه‌بار غزه
  رایزنی عراقچی با همتای قطری درباره وضعیت فاجعه‌بار غزه
در ادامه رایزنی‌های وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با وزرای خارجه کشورهای اسلامی در خصوص وضعیت فاجعه‌بار مردم مظلوم فلسطین اشغالی در غزه،
«ترامپ» در واکنش به یک رسوایی اخلاقی: نمی‌دانم چه می‌گویید!
  «ترامپ» در واکنش به یک رسوایی اخلاقی: نمی‌دانم چه می‌گویید!
رییس جمهور آمریکا به افشاگری‌های صورت گرفته علیه یک رسوایی اخلاقی مرتبط با وی واکنش نشان داد.
پیش بینی جورج عبدالله درباره اسراییل پس از 40 سال زندانی بودن+ فیلم
  پیش بینی جورج عبدالله درباره اسراییل پس از 40 سال زندانی بودن+ فیلم
اولین مواضع جورج عبدالله پس از 40 سال اسارت: اسراییل در حال گذراندن آخرین فصل‌های موجودیت خود است
جورج عبدالله، مبارز لبنانی که بود و چه اقداماتی انجام داد؟
  جورج عبدالله، مبارز لبنانی که بود و چه اقداماتی انجام داد؟
«جرج عبدالله» مبارز سرشناس لبنانی و نماد ایستادگی در برابر امپریالیسم و صهیونیسم، پس از گذراندن 41 سال حبس سیاسی در زندان‌های فرانسه، سرانجام آزاد شد و با استقبال گسترده مردمی وارد لبنان شد.
دل‌نوشته عراقچی پس از دیدار با خانواده شهید سلامی
  دل‌نوشته عراقچی پس از دیدار با خانواده شهید سلامی
«سید عباس عراقچی» وزیر امورخارجه با حضور در منزل شهید سردار سپهبد سلامی، ضمن تجلیل از مقام شامخ فرمانده سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تبریک و تسلیت شهادت وی،
  پربیننده ترین اخبار       
  تعطیلی ادارات شنبه 4 خرداد 1404 به دلیل گرمای بی‌سابقه و کمبود آب | فردا شنبه 4 خرداد تعطیل شد؟
  جزییات جدید از تفاوت قیمت بازار و کارخانه محصولات ایران خودرو
  تصاویر: تشییع پیکر «احمد توکلی»
  جورج عبدالله، مبارز لبنانی که بود و چه اقداماتی انجام داد؟
  حضور سرژ اوریه در اردوی پرسپولیس
  عراقچی در گفتگو با بن‌فرحان: سازمان‌های بین‌المللی باید برای شکستن حصر در غزه کمک کنند
  دل‌نوشته عراقچی پس از دیدار با خانواده شهید سلامی
  حضور فرمانده‌ کل سپاه در مراسم چهلم سرلشکر سلامی+فیلم
  هشدار سازمان اطلاعات سپاه درباره ترفندهای جدید جاسوسی به مردم
  تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید در خاک ایران ادامه یابد
  جدایی مهاجم استقلال تایید شد!
  دیدار عراقچی با خانواده شهید حاجی‌زاده
  بازیکن سابق پی‌اس‌جی در تمرین پرسپولیس
  بیانیه مشترک انگلیس، فرانسه و آلمان علیه اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه
  هر دو حرکت نظامی و علمی شتابنده‌تر از گذشته به سمت افقهای بلند پیش خواهد رفت
  هفت تکلیف راهبردی
  گزینه استقلال آبی پوش شد!+ عکس
  کنترل نفخ شکم با چند روش ساده
  مراسم بزرگداشت مرحوم احمد توکلی با حضور رییس جمهور برگزار شد
  رایزنی وزیران خارجه آمریکا و پاکستان درباره ایران و منطقه
© شبکه خبری رونگار 1404

All rights reserved